30 Απρ 2016

Πάσχα με τον Παπά της Λυκόβρυσης ή με τον Παπά της Σαρακίνας;


Του Γιώργου Μανουσάκη

Το Πάσχα όπως και τα Χριστούγεννα θεωρούνται στη σύγχρονη καθημερινότητα μας γιορτές της Αγάπης, συνυφασμένες με τη γέννηση, το θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού που δίδαξε την Αγάπη και την Αλληλεγγύη στην ανθρωπότητα.

Όμως, πως μπορεί να μιλάμε για γιορτές της Αγάπης όταν όσοι εμφανίζονται ως σύγχρονοι εκπρόσωποι του Ιησού διδάσκουν στο κήρυγμα τους το μίσος, τη βία και την εκδικητικότητα. Πραγματικά εμβρόντητοι παρακολουθούμε όλοι αυτές τις ημέρες το video με το κήρυγμα ενός από τους κορυφαίους στην εκκλησιαστική ιεραρχία της χώρας, του Μητροπολίτη Αμβρόσιου που ευχήθηκε να σαπίσει το χέρι του Υπουργού Παιδείας αν υπογράψει κάτι εις βάρος της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία και να τρυπήσουν τα στομάχια όσων δεν κάνουν νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα και τρώνε κρέας (δείτε το video πατώντας ΕΔΩ).

Είναι αυτό συνέχεια της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού που δίδαξε την Αγάπη προς όλους τους συνανθρώπους; Τέτοιες λογικές σαφώς και απομακρύνουν το λαό από τις εκκλησίες, αλλά δυστυχώς ταυτόχρονα φωλιάζουν το μίσος και την εκδικητικότητα στην καρδιά πολλών συνανθρώπων μας.

Ευτυχώς όμως, εκτός από τον παπά της Λυκόβρυσης, τον παπά Γρηγόρη ττου πλούσιου χωριού στο "Χριστός Ξανασταυρώνεται" του Νίκου Καζαντζάκη που ασχολούνταν με τις υλικές απολαύσεις, αδιαφορούσε για τα δεινά των προσφύγων συμπατριωτών του και ήθελε να τους διώξει από το χωριό, υπάρχει και ο Παπά Φώτης της Σαρακίνας, ο αγωνιστής παπάς του χωριού των προσφύγων από τη Μικρασία που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να διδάξει την αγάπη και την αλληλεγγύη και να βοηθήσει τους λιμοκτονούντες συντοπίτες του.

Ευτυχώς εκτός από τον Αμβρόσιο, υπάρχει στην κοινωνία μας καi o Πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου που εδώ και χρόνια δίνει μέσα από την «κιβωτό του κόσμου» μάχη για να βοηθήσει και να μορφώσει εκατοντάδες παιδιά ανεξαρτήτου χρώματος και εθνικότητας (δείτε σχετικά ΕΔΩ κι ΕΔΩ)

Ευτυχώς εκτός από τον Αμβρόσιο, υπήρξε στην κοινωνία μας και ο μαακρίτης ο παπα Στρατής στη Μυτιλήνη που έκανε ό,τι μπορούσε να βοηθήσει όλους τους τους αναξιοπαθούντες, έλληνες ή ξένους, μέχρι και τα τελευταία του χρόνια που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας (δείτε σχετικά ΕΔΩ).

Ευτυχώς εκτός από μισαλλόδοξους ιεράρχες σαν τον Αμβρόσιο υπάρχουν στην κοινωνία μας εκατοντάδες απλοί παπάδες και χιλιάδες συμπολίτες μας που πιστεύουν στην πραγματική αγάπη και αλληλεγγύη και κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και πολιτικά πιστεύω.


Καλό Πάσχα να χουμε λοιπόν με τους παπάδες της Σαρακίνας και με όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν και κάνουν πράξη στη ζωή τους την Αγάπη και την Αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία!


Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
Μέλος του Γεν. Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝι