15 Δεκ 2015

Συνένοχοι στο έγκλημα


Πριν από ενάμισι περίπου μήνα, συγκλονισμένος από τις εικόνες των πνιγμένων ανθρώπων στο Αιγαίο έστειλα σε κάποιον από τους συντονιστές της Αχτίδας Αλληλέγγυων Πολιτών Αγ. Νικολάου το παρακάτω μήνυμα με ηλεκτρονική αλληλογραφία:

"Σε παρακαλώ κοινοποίησε σε όσους μετέχουν στην Αχτίδα αλληλέγγυων πολιτών το παρακάτω μήνυμα:

Μπορεί να έγινε με επιτυχία η συγκέντρωση, η διαλογή και η αποστολή της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, αλλά όσο βλέπουμε τις φωτογραφίες και τα πλάνα των πιγμένων παιδιών και ενήλικων στο Αιγαίο η ψυχή δεν αγαλλιάζει, αλλά καίγεται, πονά και εξεγείρεται.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά απ΄το χέρι μας για να σταματήσει αυτό το όνειδος, το αίσχος που βαρύνει τους καιρούς που ζούμε. Πρέπει να αγωνιστούμε να ανοίξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον Έβρο ή αλλού μια ασφαλής δίοδος διέλευσης για τους πρόσφυγες.
Προτείνω να κάνουμε άμεσα νέα συνάντηση με θέμα -όχι την αποστολή νέας βοήθειας- αλλά την πίεση προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές του νομού μας να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση διόδου ασφαλούς διέλευσης για τους πρόσφυγες. Αυτό μπορεί να γίνει με επιστολές, με συλλογές υπογραφών, με διενέργεια διαδήλωσης ή εκδήλωσης για το θέμα.
Προσωπικά, λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας αυτήν την εβδομάδα μπορώ να παραστώ σε συνάντηση μόνο αύριο Δευτέρα το απόγευμα, αλλά αν συμφωνήσετε άλλη ημέρα θα έρθει εκπρόσωπος από το σύλλογο μας.
Περιμένω  άμεση ανταπόκριση"

Πράγματι υπήρξε σχετική ανταπόκριση (που μπορεί να μην οφείλονταν μόνο στη δική μου παράκληση αλλά και στην αγωνία και τον πόνο και άλλων συμμετεχόντων στην Αχτίδα), έγιναν οι σχετικές συναντήσεις και οργανώθηκε η εκδήλωση της Κυριακής 13/11 με θέμα "Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε", με προβολή του ντοκιμαντέρ "ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΑΒΙ", δημιουργία της ομάδας ΔΙΑ-τάραξη για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, με ενημέρωση από μέλος της ομάδας αλληλεγγύησης Κιλκίς Θεσσαλονίκης και με ενημέρωση για την ανάγκη ασφαλούς διέλευσης των προσφύγων από τον ομότιμο Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Γιώργο Τσιάκαλο.

Η εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη, είχε αρκετά καλή συμμετοχή κόσμου και το περιεχόμενο της ήταν πολύ αξιόλογο, αφού τόσο το ντοκιμαντέρ όσο και οι ομιλίες ήταν πολύ διαφωτιστικές για όσα συμβαίνουν με το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών και με την ανάγκη διασφάλισης διόδου ασφαλούς διέλευσης ώστε να μην πνίγονται στη Θάλασσα.

Ένα μόνο περιστατικό συνέβη που με στεναχώρησε ιδιαίτερα και θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό μόνο και μόνο για να δώσω τη δική μου άποψη για την πολιτική διάσταση του χειρισμού του ζητήματος της εισόδου των προσφύγων στη χώρα μας.

Αμέσως μετά τους ομιλητές, η συντονίστρια της εκδήλωσης έδωσε το λόγο στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Θραψανιώτη. Ο βουλευτής αναφέρθηκε γενικόλογα για το θέμα και επανέλαβε τη φράση του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα ότι δεν πρέπει να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Μόλις τέλειωσε και ήταν έτοιμος να κατέβει, φώναξα από τη θέση μου "δεν μας είπες τίποτα για το φράκτη του Έβρου" (ερώτηση που σαφώς έπρεπε να είχε τεθεί από όσους είχαν αναλάβει το συντονισμό της συζήτησης). Ο βουλευτής απάντησε ότι η άποψη του είναι αυτή που έχει επίσημα η κυβέρνηση, ότι ο φράκτης δεν μπορεί να αφαιρεθεί για τεχνικούς λόγους. Εγώ χαμηλόφωνα είπα ότι υπάρχει και η δυνατότητα της ασφαλούς διόδου και ο βουλευτής κατέβηκε απ΄τη σκηνή για να καθίσει στη θέση του. Τότε η συντονίστρια της εκδήλωσης (παιδική μου φίλη, γειτόνισσα στο χωριό και άτομο που εκτιμώ ιδιαίτερα) παρενέβη για να πει ότι η εκδήλωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική ή κομματική αντιπαράθεση.
Την παρέμβαση αυτή την εξέλαβα ως μομφή προς την ελαχίστων λέξεων παρέμβαση μου, αλλά δεν θέλησα να δώσω συνέχεια για να μην αποπροσνατολιστεί η εξέλιξη της εκδήλωσης.
Θέλω όμως να διευκρινίσω εκ των υστέρων ότι σε όλες τις συλλογικές δράσεις που έχω συμμετάσχει είτε ως πρόσωπο είτε ως εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, ουδέποτε προσπάθησα να κομματικοποιήσω ή να οδηγήσω σε οποιαδήποτε πολιτικά οφέλη είτε δικά μου είτε του πολιτικού χώρου στον οποίο εκάστοτε συμμετέχω, Ο Μαν. Θραψανιώτης έχει εκλεγεί με κάποιο συγκεκριμένο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) και ουσιαστικά στην εκδήλωση μετέφερε την κομματική άποψη του χώρου στον οποίο ανήκει. Αυτός δεν κατηγορήθηκε για κομματικοποίηση της εκδήλωσης, αλλά αντίθετα κατηγορήθηκα εγώ που ουσιαστικά του έκανα μια διευκρινιστική ερώτηση, που έπρεπε να είχε γίνει από άλλους.

Πέρα από αυτά, το θέμα της δημιουργίας διόδου  ασφαλούς διέλευσης των προσφύγων είναι εξόχως πολιτικό και κομματικό, και ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Τσιάκαλος επεσήμανε ότι ο λόγος που η σημερινή κυβέρνηση δεν προχωρά σε αυτή την κίνηση για να μην πνίγονται εκατοντάδες άνθρωποι στο Αιγαίο, είναι ότι το αρνείται το ένα από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Δεν είναι λοιπόν  δυνατόν να υποκρινόμαστε και να προστατεύουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές από τον καταλογισμό των ευθυνών τους για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο.

Ο Μ. Θραψανιώτης μας απάντησε (δυστυχώς σαν ένα ακόμα κυβερνητικό παπαγαλάκι) ότι ο Φράκτης δεν πέφτει για "τεχνικούς λόγους". Δεν απάντησε όμως γιατί η κυβέρνηση την οποία στηρίζει με την ψήφο του, δεν διασφαλίζει ασφαλή δίοδο για τους πρόσφυγες στα σύνορα ώστε να μην πνίγονται στα νησιά,
Και όσο δεν το κάνουν, κατά τη γνώμη μου είναι συνένοχοι στο συνεχές έγκλημα που εξελίσσεται κάθε ημέρα και βράδυ στο Αιγαίο.