11 Νοε 2015

Φτάνει πια με τις υποσχέσεις για τα Νοσοκομεία κύριε Θραψανιώτη

Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μ. Θραψανιώτης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Τριχοπούλου και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Λασιθίου κ. Μακρονικολάκη και συζήτησαν τα προβλήματα των νοσοκομείων του Λασιθίου και τις ενέργειες της ΥΠΕ και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τους.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως "ο  Μανόλης Θραψανιώτης τόνισε ότι παρά την οικονομική ασφυξία που υπάρχει φέτος, μετά από 6 χρόνια εφαρμογής των μνημονίων, όχι μόνο δεν γίνανε απολύσεις αλλά ενισχύονται με προσλήψεις και οικονομική ενίσχυση...Σε αντίθεση με ότι γινόταν πριν, που τα δημόσια νοσοκομεία, και ιδίως τα μικρότερα, οδηγούνταν σε διάλυση και ουσιαστικό κλείσιμο, τώρα γίνονται προσπάθειες για την όσο το δυνατόν γρήγορη αποκατάσταση της λειτουργίας τους."

Καλό θα ήταν ο νέος βουλευτής του νομού μας να ήταν περισσότερο προσεκτικός όταν αναφέρεται σε θέματα του δημόσιου συστήματος υγείας, γιατί από τις 4500 προσλήψεις στο ΕΣΥ μέσα στο 2015 που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ούτε μία, και ούτε πρόκειται να δούμε  μέχρι τέλος του χρόνου, όπως εξελίσσονται οι προκυρήξεις-.
Ακόμη ο Μ. Θραψανιώτης παραβλέπει έντεχνα το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στα Νοσοκομεία ούτε καν το 60% της προβλεπόμενης από τον κρατικό προϋπολογισμό ετήσιας επιχορήγησης από το κράτος παρότι βρισκόμαστε στον 11ο μήνα του έτους, κάτι που ουδέποτε έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ τα Νοσοκομεία της χώρας  οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1,3 δις ευρώ.
Σε τοπικό επίπεδο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ. ΕΛ βρεθήκαμε να είμαστε 4 μήνες χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου, χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που συνέβη αυτό, ενώ τα Νοσοκομεία Νεάπολης και Ιεράπετρας είναι πολλούς μήνες χωρίς διοικητή, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία τους. Αντί η κυβέρνηση να διορίσει αναπληρωτές διοικητές προχώρησε με τροπολογία στη νομιμοποίηση της; ελλιπούς σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου των διασυνδεόμενων. Ακόμη η ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου έχουν οδηγήσει σε  υπολειτουργία τους με συρρίκνωση κλινικών και υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών χωρίς να βλέπουμε νέες προσλήψεις παρά μόνο υποσχέσεις.

Και δυστυχώς η μνημονιακή πολιτική την οποία ψήφισε (δυστυχώς) και ο Μ. Θραψανιώτης οδηγεί σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σε εκ νέου περιορισμό των δημόσιων δαπανώ και των προσλήψεων στην υγεία.  Το προσχέδιο του κρατικού προυπολογισμού του 2016 περιλαμβάνει νέα μείωση 20% της κρατικής επιχορήγησης προς τα Νοσοκομεία.
Στην πρόσφατη συνάντηση μας με τον αν. Υπουργό Υγείας, σε ερώτηση μας για το αν προβλέπονται για το 2016 νέες προσλήψεις πλην όσων εξαγγέλθηκαν το 2015 και θα υλοποιηθούν το 2016, ο κ. Πολάκης απάντησε αρνητικά...

Φτάνει πια με τις υποσχέσεις για τα Νοσοκομεία κύριε Θραψανιώτη.
 Ζητάμε έργα και ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό και κονδύλια.
Μέχρι να γίνουν αυτά, πράξη, καλύτερα να μην μας προκαλείτε με τις πολιτικάντικες ανακοινώσεις σας, που θυμίζουν αυτές των προκατόχων σας κυβερνητικών βουλευτών Μιχ. Καρχιμάκη και Γ. Πλακιωτάκη.

Γιώργος Μανουσάκης,
μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ,
εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου