17 Μαΐ 2013

Η Τρόικα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα δελτία ειδήσεων

Υποτίθεται ότι ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας είναι η Ελευθεροτυπία και η πολυφωνία, η προβολή όλων των απόψεων και η αποφυγή της προπαγάνδας μια συγκεκριμένης άποψης.
Στη σύγχρονη μνημονιακή Ελλάδα (και πριν από αυτή) δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Τα βασικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο προβάλλουν συνεχώς τις απόψεις της πλευράς των υποστηρικτών του μνημονίου και της κυβέρνησης. Μια ματιά στα βραδινά δελτία ειδήσεων εύκολα μπορεί να το δείξει αυτό. Για του πιο κακόπιστους υπάρχουν και οι αριθμοί και τα ποσοστά. Στη στήλη "τυπολογίες" της εφημερίδας "Το Παρόν" παρουσιάζεται μια σειρά από στοιχεία που δείχνει ότι το το πεδίο στα δελτία ειδήσεων είναι απολύτως ελεγχόμενο:

" Τα στοιχεία πολιτικής πολυφωνίας δείχνουν πως η Τρόικα με κάθε τρόπο έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα δελτία ειδήσεων, μετά και τη βολική “εξαφάνιση” του Alter από τις τηλεοπτικές οθόνες.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου και ως το Δεκέμβριο του 2012 η τρικομματική κυβέρνηση που εφαρμόζει την πολιτική του Μνημονίου έχει το 63,4% του χρόνου στην τηλεόραση που αντιστοιχεί στα πολιτικά κόμματα.
Η ΝΔ έχει το 34,8% το ΠΑΣΟΚ το 13,7%,η ΔΗΜΑΡ το 6,9% και τα μή κομματικά στελέχη της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά του 8%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 21,4% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 5,2%, η Χρυσή Αυγή στο 5,1% και το ΚΚΕ στο 4%.

Ο ΑΝΤ1 δίνει το 73,2% του χρόνου του στην τρικομματική το Mega 69,3%, ο Σκάι 67,1%, η ΝΕΤ 64,2%, το Star με 57,7% ο Alpha 56,1% και το Μακεδονία TV 55,8%.

Όμως το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι, πως το ΔΝΤ , με δηλώσεις των εκπροσώπων του και αναφορές των δημοσιογράφων καταλαμβάνει το 57,2% του υπόλοιπου χρόνου των δελτίων ειδήσεων, καλύπτοντας όλους τους άλλους .
Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι έχουν το 14,1%, οι εργοδότες με μόλις 6,9%, οι ΟΤΑ με 4,4%οι ειδικοί και οι επιστήμονες με 3,1%, οι ΜΚΟ με 2,5% οι διεθνείς προσωπικότητες με 2,1% και όλοι οι άλλοι με 9%.

Στην πραγματικότητα, αν προστεθεί ο χρόνος που δίνουν τα δελτία ειδήσεων στην τρικομματική κυβέρνηση και εκείνος που αφιερώνεται στο ΔΝΤ, ο λόγος της Τρόικα είναι απόλυτος κυρίαρχος στα δελτία ειδήσεων."

Από τα παραπάνω είναι εμφανής η προσπάθεια για συστηματική προπαγάνδα από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, προπαγάνδα υπέρ του μνημονίου, αφού το μνημόνιο βολεύει και εξυπηρετεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το κεφάλαιο.

Είναι στο χέρι μας ως πολίτες να αντλούμε ενημέρωση και από άλλα εναλλακτικά μέσα - πλην των ελεγχόμενων από τους μεγαλοεπιχειρηματίες- δηλαδή από τοπικές εφημερίδες και από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και από ιστολόγια στο διαδίκτυο. Τουλάχιστον εκεί η παρουσίαση των απόψεων δεν είναι μονομερής όπως στην τηλεόραση. Είναι ακόμα στο χέρι μας ως πολίτες να ακούμε εποικοδομητική κριτική και επεξεργασία σε όσα ακούμε και βλέπουμε κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τί σκοπούς εξυπηρετεί κάθε σχόλιο και είδηση που παρουσιάζεται μονομερώς.

Γιώργος Μανουσάκης