22 Αυγ 2012

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου για την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα από διάφορες πλευρές να γίνεται προσπάθεια να παραποιηθεί η πραγματικότητα σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με στόχο να μπει σε δεύτερο πλάνο η απόπειρα μετεκλογικής λεηλασίας των δημόσιων υποδομών του τόπου μας (Μαρίνα, Λιμάνι) και να αποφύγουν κάποιοι να τοποθετηθούν για τον ανακόλουθο, αδιαφανή και αντιδημοκρατικό τρόπο που χειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση το θέμα.
Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε τα παρακάτω:

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο εξελίχθηκε ομαλά και -παρά τις διάφορες στιγμιαίες εντάσεις-, κράτησε αρκετές ώρες και τοποθετήθηκε μεγάλος αριθμός δημοτικών συμβούλων και θεσμικών παραγόντων του τόπου. Το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός πολιτών που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση (όπως συμβαίνει και σε αρκετές άλλες) είναι πολύ θετικό και δείχνει το πόσο σημαντικό για την τοπική κοινωνία είναι το θέμα της εκποίησης των δημόσιων υποδομών. Δεν έγινε προσπάθεια από κανένα να στερηθεί η λόγος από κανέναν, οι όποιες ακραίες εκφράσεις (με τις οποίες δεν συμφωνούμε) ανακλήθηκαν άμεσα, και όσοι κάνουν δηλώσεις για το αντίθετο επιχειρούν να θίξουν με αθέμιτο τρόπο τα επιχειρήματα των αντιδράσεων στις κυβερνητικές επιλογές και να αποκρύψουν τη δική τους ένοχη στάση. Μάλιστα για το θέμα υπήρξε και αρθρογραφία από πρόσωπο που δεν ήταν καν παρούσα στη συνεδρίαση...

Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της περιοχής τοποθετηθήκαμε (όπως και σε άλλες περιπτώσεις) εκπροσωπώντας τους φορείς στους οποίους είμαστε πρόεδροι. Για το θέμα αυτό είμαστε υπόλογοι απέναντι στα όργανα των φορέων μας (γενική συνέλευση, ΔΣ) και όχι απέναντι στον οποιοδήποτε δημοτικό σύμβουλο ή κομματικό παράγοντα που επειδή δεν του αρέσουν όσα λέμε αμφισβητεί την εκπροσώπηση και ρωτά αν είχε γίνει πρώτα ΔΣ ή οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Σε λίγο θα απαιτήσουν για κάθε ανάσα ή κάθε λέξη που πρέπει να εκφράσουμε να έχει προηγηθεί Γενική Συνέλευση ή ΔΣ. Αυτή η παρελκυστική τακτική θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές και μάλλον κάποιοι μη έχοντας άλλα επιχειρήματα προσπαθούν έτσι να μας κλείσουν το στόμα και να τρομοκρατήσουν και όποια άλλη φωνή αντίδρασης στα σχέδια τους. Θυμίζουμε επίσης ότι για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων έχουν πάρει θέση στο παρελθόν τόσο οι συνελεύσεις των φορέων μας, όσο και οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις στις οποίες μετέχουμε (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).

Θεωρούμε απαράδεκτο κάποιοι με ανακοινώσεις και δηλώσεις να θίγουν με μειωτικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων του τόπου και την ίδια στιγμή να έχουν το θράσσος να εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των δημοκρατικών διαδικασιών και του πολιτισμένου διαλόγου.

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς να γνωρίζει κανείς το παραμικρό, ούτε οι βουλευτές του νομού, ούτε ο Δήμος Αγ. Νικολάου που είναι -μέσω της ΔΑΕΑΝ- ο ενοικιαστής της Μαρίνας και χωρίς να υπαρχει αυτό στις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (Δες τις προεκλογικές θέσεις τους για την Αγροτική Τράπεζα που θα ήταν ένας από τους πυλώνες στήριξης της ανάπτυξης). Πρόκειται πραγματικά για ένα βιασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και της διαφάνειας στο δημόσιο βίο του τόπου. Και αντί κάποιοι να καυτηριάζουν αυτές τις αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες για τον τόπο κυβερνητικές πρακτικές, προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να εμφανίζουν τους υποστηρικτές των αντιδημοκρατικών κυβερνητικών επιλογών ως θύματα, Αυτό και αν είναι υποκρισία...

Η ιδιωτικοποίηση - λεηλασία της Μαρίνας Αγίου Νικολάου (ίσως και του λιμανιού) γίνεται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, του οργάνου που επιβλήθηκε να φτιαχτεί από την τρόΪκα για την εκποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Σε διοικητικά όργανα του ΤΑΙΠΕΔ μετέχουν μάλιστα και εκπρόσωποι της τρόϊκας, μία από αυτούς μάλιστα αντικατάστάθηκε πρόσφατα γιατί στη χώρα της (Σλοβακία) αποδείχθηκε ότι ήταν διεφθαρμένη. Τα έσοδα από τις ενοικιάσεις ή πωλήσεις των δημόσιων υποδομών πηγαίνουν δια νόμου αποκλειστικά στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους και δεν υπάρχει δυνατότητα ο Δήμος ή άλλος φορέας (Λιμ. Ταμείο) να πάρει έσοδα από την ενοικίαση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας για να μη γινόμαστε θύματα της μνημονιακής παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που προσπαθούν να περάσουν προς την κοινωνία κάποιοι υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης με αμφιβόλου σκοπιμότητας κίνητρα.

Μανόλης Πεπόνης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λασιθίου
Βασίλης Καλλιμάντζαλης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Λασιθίου
Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου