17 Δεκ 2011

Η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Νικολάου για το προυπολογισμό του 2012


  • 1) Τα έσοδα από την κεντρική κυβέρνηση για το 2012, δεν θα υπολείπονται μόνο 15% των φετινών όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο οικονομικών. Όπως αποδεικνύουμε με δημόσια καταγγελία μας τα έσοδα από τους ΚΑΠ περικόπτονται κατά 40% μεσοσταθμικά. Τα ποσά που θα εισρεύσουν τελικά στα ταμεία του Δήμου δεν θα φτάνουν ούτε για τη πληρωμή του προσωπικού και των ασφαλιστικών τους ταμείων.
  • 2) Φόροι που εισπράττονται από το κράτος δεν κατανέμονται στους Δήμους (πχ φόρος Ζύθου, Τ.Α.Π κλπ) τα οποία όμως προϋπολογίζονται κανονικά σαν έσοδα στη νέα χρονιά. Όπως φαίνεται κι από σχετική εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας υπάρχει μείωση της χρηματοδότησης ύψους 800.000 ευρώ.
  • 3) Υπήρξε εγκύκλιος από τη κυβέρνηση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Δήμων. Έτσι λοιπόν στον κωδ. 12 φαίνεται ότι με έκτακτες επιχορηγήσεις θα καλυφθεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων της πολεοδομίας, της πρόνοιας, της ΤΥΔΚ των καθαριστριών κλπ Θα πληρωθούν δηλαδή από τους Κ.Α.Π. Εμείς προειδοποιούμε ότι οι προϋπολογισμοί σας θα τιναχθούν στον αέρα, αφού σας αναφέραμε ήδη ότι φέτος θα δούμε μειώσεις εισποών κι όχι αυξήσεις από τους Κ.Α.Π.
  • 4) Για τον ίδιο λόγο φοβόμαστε ότι δεν εξασφαλίζεται η μεταφορά των μαθητών αφού ο κωδικός 61903 που προϋπολογίζει 665.843 ευρώ προκύπτει από τους κουτσουρεμένους ΚΑΠ. Εδώ πρέπει να κάνουμε και την παρατήρηση ότι θα έπρεπε να καταγραφεί μόνο το ποσοστό του 40% των 665.000 ήτοι 280.000, αφού το υπόλοιπο 60% θα το κάλυπτε η περιφέρεια σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο.
  • 5) Μέσα στη τεράστια κρίση που όλοι βιώνουμε, βλέπουμε αυξημένο το ποσό που θα εισπράξει ο Δήμος από πρόστιμα, παράβολα και κυρίως προσαυξήσεις. Για μας πρέπει να καταργηθεί κάθε επιβαλλόμενη προσαύξηση σε ανεξόφλητες υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, εκτός των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων 4 και 5 αστέρων. Επίσης πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στα τέλη και απαλλαγές για τις ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες.
  • 6) Είναι φανερό πως διευρύνεται για μια ακόμη χρονιά η αρνητική σχέση μεταξύ των εσόδων από το κράτος και των εσόδων από ιδίους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι για να λειτουργήσει ο Δήμος θα αναγκαστεί να μαζέψει ακόμα περισσότερα λεφτά από τους πολίτες με τέλη, τροφεία, εισιτήρια εκδηλώσεων, συμμετοχές σε σχολικά-προνοιακά-αθλητικά-πολιτιστικά δρώμενα κλπ Επίσης θα τρέχει όλο και συχνότερα σε χορηγούς για να συνδράμει στην διαφήμιση των «κοινωνικά ευαίσθητων» εταιρειών.
  • 7) Τα έξοδα για μελέτες εκτινάσσονται το 2012 σε 1.850.000 από 85.000 ευρώ. Το γεγονός δείχνει την μεγάλη χρηματική διαρροή που έχουμε σε μελέτες από ιδιώτες, ενώ θα μπορούσαμε με πρόσληψη νέων επιστημόνων που θα στελεχώσουν την ήδη εξαιρετική τεχνική υπηρεσία να παράγουμε έργο πολλαπλάσιας αξίας από το μισθολογικό κόστος και να εξοικονομήσουμε χρηματικούς πόρους σε όφελος του Δήμου.
  • 8) Τα όσα προαναφέραμε θα έχουν σαν συνέπεια ο Δήμος να κινείται με βάση την ανταποδοτικότητα, δηλ με μια αρχή οικονομικής λειτουργίας που ταιριάζει σε επιχειρήσεις. Ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες, εκτάσεις και εκμεταλλεύσεις θα περνάν δια μέσω των δήμων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Βλέπε πλαζ ΕΟΤ, δημοτικά σφαγεία, πρόγραμμα Heliosκλπ. Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι καταργείται για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις η υποχρέωσή για εισφορά γης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που πραγματικά μέσα στη κρίση ζητάει θυσίες από τους πολλούς για να τα χαρίσει στους λίγους πλουτοκράτες.
  • 9) Πολύς λόγος γίνεται για τα 16 εκ ευρώ που θα πάρουμε από το ΕΣΠΑ. Το 2013 σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις (181 έργα προτεραιότητας από ΕΣΠΑ) το μοναδικό ποσό που θα έρθει για το νομό Λασιθίου είναι τα 2.5 εκ για το αποχετευτικό Πλάκας Ελούντας.
  • 10) Με την εργασιακή εφεδρεία, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, τις συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις. Ο κανόνας 10 αποχωρήσεις προς 1 πρόσληψη και η μείωση προσωπικού με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων απεικονίζουν την εντατικοποίηση της εργασίας των ήδη λίγων υπαλλήλων σε πολύ κρίσιμους τομείς όπως αυτούς της πρόνοιας και της καθαριότητας. Τέλος σε συνεργασία με τις ΜΚΟ (για την Κρήτη η «αλληλεγγύη»), προωθούνται προγράμματα εργασιακής ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, με 5μηνες συμβάσεις των 625ε για να προσφέρουν «κοινωφελή εργασία»…
  • 11) Για να δούμε πόσο αξιόπιστοι είναι πολιτικά οι προϋπολογισμοί που κατατίθενται σας θυμίζουμε ότι στην αρχή του έτους οι τοπικές κοινότητες σας έδωσαν κάποιες προτεραιότητες για έργα που θα έπρεπε να υλοποιηθούν στο 2011. Εμείς σήμερα ρωτάμε: Τι από όλα αυτά χρηματοδοτήθηκε; Τι θα χρηματοδοτηθεί το 2012; Είχαμε προειδοποιήσει για την κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Σας ζητάμε ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών, η οποία είχε παρακρατηθεί για υλοποίηση κάποιων έργων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, να αποδεσμευτεί άμεσα και να δοθεί αποκλειστικά στις τοπικές κοινότητες, με προτεραιότητα την περιοχή Βραχασίου στην οποία και εκτελέστηκαν αναλογικά ελάχιστα έργα.
  • 12) Στο προϋπολογισμό εξακολουθείτε να βάζετε κάποια έργα του προγράμματος Θησέας που είχαν εγκριθεί πριν τον Ιούνιο του 2010. Εάν έχετε σκοπό να υλοποιήσετε πραγματικά αυτά τα έργα, ας τα απεντάξετε από εκεί γιατί ο «Θησέας» απεβίωσε.
  • 13) Την ώρα που οι συνεταιρισμοί χρεοκοπούν και κλείνουν, την ώρα που οι παραγωγοί δεν μαζεύουν ούτε τις ελιές, την ώρα που ούτε ένα σωστό πρόγραμμα δακοκτονίας δεν εφαρμόζεται σας ρωτάμε. Πόσα λεφτά δόθηκαν για την αγροτική ανάπτυξη και πόσα θα δοθούν στο 2012.