9 Ιουλ 2011

«Τρομερός είναι ο θυμός ενός λαού που μουρμουρίζει. Βαρύ χρέος, που πληρώνεται με δημόσιες κατάρες»

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος βρίσκεται πίσω από τους προπηλακισμούς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Ο πόλεμος κρατάει καιρό και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί. Και γιατί υπάρχουν κάποια μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που ενίοτε πρωτοστατούν σε τέτοιες επιθέσεις. Και γιατί το ΠΑΣΟΚ το βολεύει να υποστηρίζει ότι οι αγανακτισμένοι δεν είναι και πρώην δικοί του αλλά «Γκοτζαμάνηδες χωρίς τρίκυκλα» ή «μπαχαλάκηδες» του Τσίπρα, κατά τον Καρχιμάκη, «γκρουπούσκουλα» του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον Σηφουνάκη, κ.λπ. Ομως και οι δύο πλευρές βλέπουν το δένδρο και χάνουν το δάσος. Το πρόβλημα με τις ακραίες αντιδράσεις σε βάρος βουλευτών είναι βαθιά πολιτικό και πολύ ευρύτερο από μια κομματική αντιπαράθεση για την ταυτότητα που έχουν ή δεν έχουν οι αγανακτισμένοι.

Η 29/6/2011 άφησε πίσω της ένα κατεστραμμένο κέντρο της Αθήνας και τραυματίες. Τουλάχιστον 20 τόνοι από αποκολλημένα μάρμαρα και πέτρες συνελέγησαν από τα συνεργεία καθαριότητας. Περίπου 800.000 ευρώ θα κοστίσουν στον Δήμο Αθηναίων οι ζημιές (στον πόλεμο εκσφενδονίστηκαν 176 κάδοι απορριμμάτων, 120 επιδαπέδια καλαθάκια κ.λπ.). Σε μισό εκατομμύριο υπολογίζονται οι ζημιές στα γύρω ξενοδοχεία, μαγαζιά και κτίρια καθώς γκρεμίστηκαν προσόψεις, λεηλατήθηκαν βιτρίνες, είσοδοι κ.λπ.

Κι όλ' αυτά με μια Αστυνομία που αντί να προστατεύει την πόλη και τους ειρηνικούς διαδηλωτές ξεκίνησε έναν απρόκλητο χημικό πόλεμο εναντίον τους με στόχο να τους διαλύσει πριν στείλουν ηχηρό μήνυμα στους εθνοπατέρες που ψήφιζαν για το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή. Προκάλεσε το χάος και άνοιξε τον δρόμο για την επέλαση των κουκουλοφόρων.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Μανώλη Κυπραίου που έχασε την ακοή και στα δύο αυτιά του από χειροβομβίδα κρότου και λάμψης που του πέταξαν άνδρες των ΜΑΤ και λίγη ώρα μετά, έπεσε και θύμα ξυλοδαρμού από άνδρες της ομάδας «ΔΕΛΤΑ», ενώ πήγαινε στο νοσοκομείο. Αφησαν ανάπηρο έναν πολίτη, γράφει στην επιστολή που έστειλε στον «Εξάντα». «Και αυτός ήμουν εγώ» τονίζει. «Ο ευαίσθητος και δημοκράτης υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσής δεν καταδέχτηκε ούτε μια συγγνώμη να ζητήσει. Ούτε φυσικά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λ. Οικονόμου. Θα σκέφτηκαν πως ανήκω στις "παράπλευρες απώλειες". Και στα ολιγαρχικά καθεστώτα δεν υπάρχει "συγγνώμη" αλλά το: "καλά να πάθεις". Νομίζω όμως πως ακόμα το πολίτευμά μας ονομάζεται Δημοκρατία».

Και Δημοκρατία... ολίγον έγκυος δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση Παπανδρέου πέταξε το μπαλάκι στον ανεκπαίδευτο αστυνομικό των 700 ευρώ να της λύσει το πολιτικό πρόβλημα. Αυτόν που κρύβεται πίσω από την ασπίδα του και τον εξοπλισμό τύπου «ρόμποκοπ» όπως τον αποκαλεί η πλατεία των αγανακτισμένων, για να εκτονώσει κόμπλεξ και «εξουσιαστικά» αντανακλαστικά ή ενίοτε για να κρύψει και τη ντροπή που αισθάνεται για τα χημικά που πετάει με εντολή των ανωτέρων του σε συμπολίτες του που διαδηλώνουν γιατί τους κόβουν την ανάσα με το τσουνάμι των μέτρων.

Τον Σεπτέμβριο; Τον Οκτώβριο; Τι θα γίνει όταν ο λογαριασμός του Μεσοπρόθεσμου θα φτάνει στα νοικοκυριά εκτοξεύοντας στα ύψη τη δυσαρέσκεια; Θα συνεχίσει ο Καρχιμάκης να μαλώνει με τον Τσίπρα για το ποιος εγκλώβισε τον έναν ή τον άλλο βουλευτή ή έβγαλε τη μια ή την άλλη αφίσα με τους «ανεπιθύμητους», ενώ ο κόσμος θα καίγεται; Ή μήπως η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Παπανδρέου θα αντιμετωπίσει και πάλι το κίνημα της αγανακτισμένης πλατείας με το «σχέδιο» της αστυνομικής και χημικής καταστολής; Και να τρομάξουν τον κόσμο και να τον κρατήσουν κλεισμένο στο σπίτι πάλι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: η οργή.

Ή θα το καταλάβουν λοιπόν ότι επειγόντως πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα και να υπάρξει έστω μία χαραμάδα ελπίδας και ανάσας. Ή ακόμη και μία σπίθα θα είναι αρκετή για να ανάβει φωτιές. Γιατί όπως έγραψε ο Αισχύλος: «Τρομερός είναι ο θυμός ενός λαού που μουρμουρίζει. Βαρύ χρέος, που πληρώνεται με δημόσιες κατάρες».

Αδικία

Οταν ακόμη και η Β' ΔΟΥ Λάρισας που είναι η εκλογική περιφέρεια του αν. υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη έχει αβεβαίωτους φόρους σε ποσοστό 91,5%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, φαίνεται το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης στον πιο κρίσιμο τομέα που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν ελέγχει και δεν τα παίρνει από αυτούς που τα οφείλουν και εξαντλεί όσους δεν μπορούν να ξεφύγουν, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, τους ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας γιατί οι μεγάλοι έχουν τις βίλες σε «offshore» εταιρείες κ.λπ. Δεν ξέρω τι είναι το χειρότερο για την κυβέρνηση: να κατηγορηθεί για ανικανότητα ή για αδικία!

Αναδημοσίευση από τη σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ