4 Ιουν 2011

Κατασκευασμένη η είδηση περί προπηλακισμού πολιτικών στη Κέρκυρα


Δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα η παρουσίαση των χθεσινών γεγονότων στη Κέρκυρα, όταν μέλη του κινήματος αγανακτισμένων πολιτών του νησιού συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν σε συγκέντρωση πολιτικών. Πολλά δημοσιεύματα ανέφεραν πως οι συγκεντρωμένοι απειλούσαν, επιτέθηκαν, πετούσαν πέτρες και τελικά ανάγκασαν τους πολιτικούς να «δραπετεύσουν» με καΐκι, γεγονότα που διαψεύδei κατηγορηματικά στο Tvxs μέλος της συντονιστικής επιτροπής.

Αρκετοί Έλληνες και Ευρωπαίοι βουλευτές συμμετείχαν χθες σε επίσημο γεύμα, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ οι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν στις επάλξεις του κάστρου πάνω από το εστιατόριο και σε πολύ μεγάλη απόσταση από τους βουλευτές. Τους χώριζε μάλιστα το ύψους 70 μέτρων τείχος του Φρουρίου.

Όπως φαίνεται καθαρά και στο ακόλουθο βίντεο, η απόσταση ήταν απαγορευτική για οποιουδήποτε είδους επίθεση ή προπηλακισμό.

Στην πραγματικότητα, οι βουλευτές αποφάσισαν από μόνοι τους να αποχωρήσουν με καΐκι, προκειμένου να αποφύγουν τις αποδοκιμασίες των πολιτών, ενώ αρκετοί παραδέχθηκαν με δηλώσεις τους πως δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο ή ρίψη πέτρας.

Ιδιαίτερη λοιπόν εντύπωση, προκαλούν -ενδεχομένως- τα μεγαλοποιημένα ρεπορτάζ αρκετών ειδησεογραφικών σταθμών και εφημερίδων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετοί δημοσιογράφοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν από μόνοι τους το θέμα, με ερωτήσεις τους στους παρευρισκόμενους βουλευτές.

Το tvxs.gr επικοινώνησε με μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Αγανακτισμένων Κέρκυρας, που έδωσε τη δική του εκδοχή της ιστορίας:

"Μάθαμε ότι θα βρίσκονται στον ιστιοπλοϊκό όμιλο και αποφασίσαμε να πάμε εκεί να διαμαρτυρηθούμε, μιας και δεν είχαμε προχωρήσει σε κάποια δράση εκτός των συγκεντρώσεων.

Για να φτάσεις στο εστιατόριο όμως πρέπει να περάσεις μέσα από το Φρούριο, περνώντας από κάτι στοές, κλπ. Φτάνοντας λοιπόν στη στοά που κατεβαίνει προς τα εκεί, ήρθαν κάποιοι άνθρωποι από την ασφάλεια και μας είπαν ήρεμα και ευγενικά πως δεν μπορούν να μας αφήσουν να πάμε πέρα από ένα σημείο.

Εμείς αποφασίσαμε πως δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε κανένα σε δύσκολη θέση ή να δημιουργήσουμε θέμα, επεισόδια, κλπ, οπότε σκαρφαλώσαμε στο τείχος που είναι πάνω από εκεί που γινόταν η εκδήλωση. Για να καταλάβετε, βρισκόμασταν στις επάλξεις του κάστρου, στα 60-70 μέτρα ύψος από το εστιατόριο.

Ήμασταν 250-300 άτομα και αρχίσαμε να φωνάζουμε συνθήματα. Βρισκόμασταν εκεί για περίπου τρεις ώρες και κάποια στιγμή μας ενημερώνουν ότι θα έρθει να τους πάρει ένα καΐκι και δε θα φύγουν από εκεί που ήμασταν εμείς. Αυτό το μάθαμε από κάτι γνωστούς που ήταν μέσα στον όμιλο, δεν είπαμε εμείς σε κανέναν ότι δε θα τους αφήσουμε να περάσουν, αλλά οι ίδιοι δεν ήθελαν να περάσουν από εκεί.

Αφού λοιπόν μαθεύτηκε αυτό, άρχισαν τα συνθήματα για το καράβι, τραγουδούσαμε «ήταν ένα μικρό καράβι» και γενικά κάναμε πλάκα. Υπήρχαν λίγα άτομα που φώναζαν πιο σκληροπυρηνικά συνθήματα, αλλά δεν μπορείς να τους κλείσεις και το στόμα. Αποφασίσαμε όμως όλοι και το επαναλαμβάναμε συνεχώς, να μην πεταχτεί καμία πέτρα ή τίποτα άλλο προς τα κάτω.

Με όσους μιλήσαμε και ήταν κάτω, μας είπαν πως δεν άκουσαν τίποτα να πετάγεται. Δεν υπήρξε κανένας προπηλακισμός και καμία απειλή. Καταρχήν δε βρέθηκε ποτέ κανείς σε απόσταση για να γίνει κάτι τέτοιο. Δε θα μπορούσαμε κιόλας, γιατί ήμασταν πάνω στο κάστρο σε απόσταση 70 μέτρων.

Διάφοροι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και μία φίλη μου, πήραν σήμερα συνέντευξη από την Νταλάρα, η οποία ήταν χαμηλών τόνων και δεν είπε ότι τους επιτεθήκαμε ή κάτι τέτοιο. Είπε ότι αυτά είναι αναμενόμενα, κλπ. Αλλά κάποιοι δημοσιογράφοι επέμεναν «μα τι λέτε κυρία Νταλάρα, αφού σας πετούσαν πέτρες», δηλαδή προσπαθούσαν να δημιουργήσουν από μόνοι τους το θέμα."