20 Μαΐ 2011

Οριοθέτηση Υγρότοπου Αλμυρού: Το πρώτο βήμα έγινε…


Μετά από πολλά χρόνια, το πρώτο βήμα για την ορθολογική διαχείριση και προστασία του μοναδικού αυτού υγρότοπου επιτέλους έγινε. Χρειάστηκαν χρονοβόρες προσπάθειες αρκετών εθελοντών και την ημέρα της οριοθέτησης σκληρή δουλειά των πολλών που συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή.

Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου θέλει να συγχαρεί και να ευχαριστήσει όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, την Παιδόπολη Νεάπολης και την Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγ.Νικολάου που βοήθησαν τόσο πολύ στην φύτευση, στην τοποθέτηση των ενημερωτικών πινακίδων, στην τοποθέτηση των πασσάλων και των σκοινιών καθώς και στον καθαρισμό της παραλίας.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ΔΑΕΑΝ και τους επικεφαλής της για το ενδιαφέρον τους για την παραχώρηση των πασσάλων και των σκοινιών, τη Δημοτική Κοινότητα της πόλης, την οργανωτική επιτροπή του 2ου Παιδικού Φεστιβάλ, το κατάστημα του κ. Τζώρτζη για την παραχώρηση του μηχανήματος, το ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ, το Λιμενικό Σώμα και την Ομάδα Διάσωσης, το Flowers of Crete για την παραχώρηση σπόρων και φυτών προς φύτευση στις αμμοθίνες, τον κ. Φιλιππάκη για την παραχώρηση δεντρυλίων προς φύτευση στην αλλοιωμένη έκταση, την εφημερίδα Ανατολή, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς 104,4 FM, ΛΑΤΩ 103,3 FM, Dizzy FM 96,9, PLANET 90,6 FM. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους ανθρώπους της WWF καθώς είναι αυτοί που μας συμβουλεύουν σε κάθε μας κίνηση για τους τρόπους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα έξοδα αυτής της εκδήλωσης, όσο μικρή και αν φαίνεται, ήταν αρκετά και για αυτό ζητάμε την συμβολή του κόσμου. Θα γίνει Γενική Συνέλευση, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα, όπου θα έχουν την δυνατότητα όσοι μπορούν και επιθυμούν, να στηρίξουν τις προσπάθειες της ομάδας μας για την προστασία των φυσικών μας πόρων.

Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου έχει καταθέσει τις προτάσεις της και στις υπηρεσίες και δημόσια. Να τονίσουμε ότι δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά να τους υπενθυμίζει τις ευθύνες τους και να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Επείγοντα χαρακτήρα έχει η ορθολογική διαχείριση του μοναδικής αξίας υγρότοπου μέσω της εκπόνησης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με το οποίο θα γίνεται συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και θα αναλαμβάνονται δράσεις και ενέργειες για την προστασία και ανάδειξή του.
Μεταξύ άλλων, σε αυτό το σχέδιο θα πρέπει να δοθεί προσοχή από τη Δημοτική αρχή στην επικείμενη με νόμο οριοθέτηση όλων πανελλαδικά των μικρών υγροτόπων, η επαφή τους με τους ιδιοκτήτες από την πλευρά του ποταμού ώστε να αποτραβηχτούν και να γίνει δυνατή η επαναδημιουργία του παλιού μονοπατιού που συνδέεται με την εκκλησία και η ανεύρεση πόρων για μία ολοκληρωμένη ανάδειξη (πχ. παρατηρητήριο πτηνών, εγκάρσια μονοπάτια) και προστασία του χώρου.

Είναι ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας, της Κτηματικής Υπηρεσίας κλπ να οριοθετήσει και να αναδείξει την ομορφιά αυτού αλλά και κάθε υγροβιότοπου στον τόπο μας. Θα είμαστε μαζί τους σε κάθε τους προσπάθεια.

Ο αγώνας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος συνεχίζεται...


Το ΔΣ Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου