15 Απρ 2011

Βαρύτατες καταγγελίες του Διευθυντή της ΜΕΘ κατά του διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου


Σε βαρύτατες καταγγελίες κατά του Διοικητή του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κ. Αλέξανδρου Μαυρικάκη, προχώρησε ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας κ. Χάνι Μασούντ, απαντώντας ουσιαστικά στις αιχμές που άφησε ότι δεν επιλέγουν οι γιατροί τη ΜΕΘ για άλλους λόγους.
«Το ιατρικό επίπεδο της ΜΕΘ είναι πολύ ψηλό και αναγνωρισμένο από άλλες ΜΕΘ της χώρας, τους γιατρούς και την κοινωνία του Λασιθίου. Εξίσου ισχύει για το νοσηλευτικό και το άλλο προσωπικό. Δεν αξίζει να αφήνεις αρνητικά υπονοούμενα για ένα τμήμα που προσφέρει τριτοβάθμια περίθαλψη στο νοσοκομείο σου, αν το νιώθεις πραγματικά δικό σου, για να επιτεθείς στο Διευθυντή του Τμήματος», επεσήμανε. Απαντώντας δε στο ερώτημα γιατί κατά τη δική του γνώμη δεν έρχονται γιατροί στη Μονάδα, δίνει στοιχεία άκρως αποκαλυπτικά, τα οποία αν επαληθευτούν συνεπάγονται σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της Διοίκησης του Νοσοκομείου, τουλάχιστον σε σχέση με τη συγκεκριμένη κλινική.
Ο κ. Μασούντ ανέφερε ότι υπήρχαν έξι υποψήφιοι για τη ΜΕΘ. Οι εισηγητές για τις θέσεις πήραν τους φακέλους 3 Σεπτεμβρίου και βάσει νόμου έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τις εισηγήσεις σε 20 μέρες. Τελικά τις κατέθεσαν 17 Νοεμβρίου, χωρίς καμία πίεση από τη Διοίκηση προς τους εισηγητές οι οποίοι ήταν από το Ηράκλειο και θα μπορούσε η Διοίκηση να είναι φορτική για να κινηθούν γρήγορα. «Ως εισηγητής έκανα εισήγηση για το Ρέθυμνο σε μία εβδομάδα και άλλοι εισηγητές από άλλου έκαναν πολύ γρήγορα τη δουλειά τους», αναφέρει.
Επίσης τονίζει ότι κάθε μέρα πίεζε το Διοικητή για το θέμα. Αποτέλεσμα ήταν οι υποψήφιοι να πάρουν θέσεις σε άλλα νοσοκομεία γιατί είχαν γίνει τότε πολλές προκηρύξεις. Όποιος πρόλαβε και πήρε διορισμό πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2010 τον αποδεχόταν γιατί όλοι γνώριζαν ότι από το νέο έτος υπήρχε το ποσοστό 5 (αποχωρούντες) προς 1 στις προσλήψεις. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μείνει ένας τελικά αφού οι άλλοι διορίστηκαν. Και ο ένας έχει πάρει και άλλη θέση και προσπαθεί να επιλέξει που θα πάει. Και όλα αυτά όταν οι εντατικολόγοι είναι ειδικότητα με τους λιγότερους γιατρούς, αφού δεν υπάρχει άνεργος της ειδικότητας πουθενά.
Ο κ. Μασούντ τονίζει ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στις διαδικασίες και για άλλο τμήμα.
Εκείνο όμως που προκαλεί ερωτηματικά είναι η ευθεία καταγγελία που στοιχειοθετεί με συγκεκριμένο περιστατικό. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, όταν κλήθηκαν οι επικεφαλής των ΤΕΠ της Κρήτης σε συνάντηση στην 7η ΥΠΕ Κρήτης το Μάρτιο, ο κ. Μασούντ ρώτησε τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης γιατί δεν στηρίζουν τη ΜΕΘ με γιατρούς και την αφήνουν να αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα και ο κ. Μάνος Φραγκιαδουλάκης απάντησε ενώπιον 50 γιατρών ότι ο ίδιος βρήκε επικουρικό γιατρό εντατικολόγο για την υποστήριξη της Μονάδας, αλλά αρνήθηκε να τον πάρει ο Διοικητής του Νοσοκομείου γιατί προτίμησε στη θέση του ένα ΩΡΛ.
«Ας απαντήσει τι έγινε με αυτό και γιατί ο ΩΡΛ αποσπάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τρεις μέρες την εβδομάδα. Αυτό είναι το έργο. Αποσπά τους τρεις καρδιολόγους για να καλύψουν την Ιεράπετρα και τη Σητεία, όταν δεν καλύπτουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου που υπηρετούν και να αποσπάσει για τις ανάγκες του πανεπιστημιακού τον ΩΡΛ που επέλεξε ως ανάγκη αντί του εντατικολόγου», υπογραμμίζει.
Να σημειωθεί ότι η ΜΕΘ από 9 Μαρτίου δεν έχει δικό της καρδιογράφο και δανείζεται από τα άλλα τμήματα γιατί χάλασαν οι δύο που είχε. «Έχω στείλει δέκα έγγραφα και το μόνο που μου απαντά είναι ότι το υπόγραψε. Δεν έχει νόημα αυτό. Πρέπει να κυνηγήσεις το θέμα και όχι να μένεις στην υπογραφή. Και με τον κ. Τσουκάκη στο παρελθόν δεν τα καταφέρναμε όλα. Αλλά ενδιαφερόταν, ήταν κοντά και έδινε αγώνα», συνεχίζει ο κ. Μασούντ.
Μιλώντας για τα όσα ανέφερε ο Διοικητής, επισημαίνει ότι κατηγορεί τους γιατρούς ότι προκαλούν πανικό. «Βέβαια και ανησυχούμε ως πολίτες για την καρδιολογική, το αναισθησιολογικό και τη ΜΕΘ που δεν καλύπτεται το νοσοκομείο για το Πάσχα γιατί μας αφορά όλους αφού οι οικογένειες μας δεν καλύπτονται από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου όπως ο ίδιος ο κ. Διοικητής. Μας λέει ότι δεν θα δεχθεί να κλείσουν τμήματα. Του απαντώ ότι αυτά είναι λόγια πολιτικού. Έχει ικανότητες τέτοιες αλλά εμείς θέλουμε διοίκηση και έργο. Ας μας εξηγήσει πώς θα είναι ανοικτή η καρδιολογική ή τα άλλα τμήματα χωρίς γιατρό; Το πρόγραμμα εφημεριών το υπογράφει ο ίδιος και βέβαια δεν το αρνείται. Πώς δεν θα κλείσει τμήμα; Παίζει με τα λόγια. Την απάντηση όμως την δίνει ο ίδιος: αναφέρει ότι ο Διευθυντής είναι υπεύθυνος για την κλινική του. Δηλαδή δεν έκανε τίποτα μέχρι τώρα, γιατί νομίζει πως θα εκβιάζει τους Διευθυντές με αυτό τον τρόπο. Πιστεύει ότι μπορεί να υποχρεώσει όλους τους Διευθυντές σε επιπλέον εφημερίες», τονίζει ο κ. Μασούντ.
Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως δεν φοβάται μήπως γίνει το «μαύρο πρόβατο» του Νοσοκομείου, επισημαίνοντας πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να δουλεύει σωστά η Μονάδα.
«Για να λειτουργήσει η ΜΕΘ πρέπει να το μάθει το υπουργείο ότι έχει πρόβλημα, γιατί υπάρχει ευαισθησία για αυτές τις μονάδες. Για να το μάθει όμως πρέπει να πιέσει ο διοικητής. Όχι εγώ, ούτε η καθαρίστρια. Αυτός είναι ο ρόλος του. Να παλέψει. Το μόνο που μ' ενδιαφέρει είναι να λειτουργήσει η μονάδα. Δεν με αφορούν οι αντιπαραθέσεις και ούτε φοβάμαι καθόλου», κατέληξε.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Aναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ