14 Απρ 2011

Το κόστος μισθοδοσίας και των 4 Νοσοκομείων μαζί του Ν. Λασιθίου είναι το 73% της μισθοδοσίας του Βενιζέλειου!


Επανέρχομαι στα στοιχεία που αφορούν τις παροχές υγείας στο νομό Λασιθίου, με οικονομικά στοιχεία που αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού.

Ο μύθος που καλλιεργείται σκόπιμα από κάποιους παράγοντες είναι ότι λόγω της λειτουργίας 4 Νοσοκομείων στο νομό Λασιθίου υπάρχει μεγάλο μισθολογικό κόστος, κατά πολύ μεγαλύτερο από άλλες περιοχές της χώρας. Όμως δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΥΠΕ Κρήτης για το πρώτο εννεάμηνο του 2010 και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ στις 19/1/11, το κόστος μισθοδοσίας και των 4 Νοσοκομείων μαζί του Νομού Λασιθίου είναι το 73% της μισθοδοσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και το 28% του συνόλου των 2 Νοσοκομείων του νομού Ηρακλείου.

Η ποσόστωση αυτή είναι αντίστοιχη με τις πληθυσμιακές αναλογίες των 2 νομών, απλά πρέπει να συνυπολογιστεί ότι στα 2 Νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου παρέχεται φροντίδα και για τους κατοίκους των άλλων νομών της Κρήτης. Από την άλλη όμως δεν πρέπει   να παραβλέψουμε ότι εκτός από τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία, στο νομό Ηρακλείου λειτουργούν και 6 Κέντρα Υγείας, για την μισθοδοσία των οποίων δεν έχει δώσει οικονομικά στοιχία η ΔΥΠΕ. Αν συνυπολογιστούν και αυτά στο κόστος μισθοδοσίας του νομού Ηρακλείου, η αναλογία θα είναι πλήρως αναντίστοιχη με την πληθυσμιακή αναλογία των 2 νομών.

Πάντως σίγουρα, όπως φαίνεται από τον πίνακα, τα συνολικά ποσά μισθοδοσίας για τα 4 Νοσοκομεία του νομού μας δεν συμβαδίζουν σε καμιά περίπτωση με το μύθο που έχει καλλιεργηθεί ότι υπάρχει τεράστια  σπατάλη χρημάτων λόγω της λειτουργίας των 4 Νοσοκομείων στο νομό Λασιθίου.

Γιώργος Μανουσάκης Νοσηλευτής