20 Ιουν 2010

Τάκης Παντέλης: Η κυβέρνηση κάνει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο μιας σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της γενικευμένης ανατροπής των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων όλων των εργαζομένων που έχει επιβάλλει κυβέρνηση - Ε.Ε. - ΔΝΤ, ο χώρος της Υγείας έχει στοχοποιηθεί ως χώρος σοβαρών αλλαγών και παρεμβάσεων.

Σ’ ένα χώρο που δοκιμάζεται σκληρά εδώ και χρόνια από σκληρές ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές (ελλιπή χρηματοδότηση, υποστελέχωση, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) η κυβέρνηση σχεδιάζει την περαιτέρω συρρίκνωση των υπηρεσιών Υγείας.

Το κράτος παύει να εγγυάται τη δημόσια δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων και τα οδηγεί στη λογική του κέρδους προκειμένου να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους (π.χ. εφημερίες - υπερωρίες εργαζομένων).Η κατάργηση ουσιαστικά των μονίμων προσλήψεων και το πάγωμα όσων εκκρεμούν - σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας οδηγούν στη γενίκευση του θεσμού του επικουρικού - ελαστικά εργαζόμενου με ετήσια σύμβαση σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων των νοσοκομείων (νοσηλευτές, τεχνολόγοι, παρασκευαστές, τεχνικοί κ.λπ.).

Η υπαγωγή των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας υγείας στους δήμους του Καλλικράτη με αποτέλεσμα ακόμη πιο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας.

Η εξαγγελλόμενη «24ωρη λειτουργία» επαναφέρει τη φάρσα των απογευματινών ιατρείων του νόμου Παπαδόπουλου αυτή τη φορά ως τραγωδία! Χωρίς να προσλαμβάνεται επιπλέον προσωπικό (ιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.) το μόνο στο οποίο αποσκοπεί το εν λόγω μέτρο είναι η εξασφάλιση εσόδων για το νοσοκομεία από τις τσέπες των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Συμβάσεις των νοσοκομείων με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης υγείας τα νοσοκομεία θα υπογράφουν συμβάσεις παραχώρησης κρεβατιών από τις κλινικές και τα τμήματα - «φιλέτα» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές υγείας με ειδικές χρεώσεις και παραχωρήσεις. Από τη δημόσια καθολική υγεία για όλους περνάμε στις υπηρεσίες υγείας ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα και την ιδιωτική ασφάλιση του κάθε ασθενούς.
Η παντελής έλλειψη ελέγχου και προγραμματισμού των προμηθειών οδηγεί στην κατάρρευση στα Νοσοκομεία, τα οποία αναβάλλουν δεκάδες χειρουργεία, ενώ η γιγάντωση των χρεών - 8μηνο 1,6 δισ. - ακυρώνουν κάθε προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος, αποσιωπώντας τις ευθύνες της κυβέρνησης που συντηρεί την υπερτιμολόγηση και τη συναλλαγή.

Οι επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό - θα οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στην έξοδο - μεγαλώνοντας τα κενά του συστήματος ενώ η γιγάντωση των ιδιωτικοποιήσεων (2010 355 εκατομμύρια), αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης αδιαφορώντας για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σ’ αυτές και τη συσσώρευση εκατομμυρίων κερδών των εταιρειών.

Ο αγώνας για ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας και των επιλογών κυβέρνησης - Ε.Ε. και ΔΝΤ είναι επίκαιρος όσο ποτέ, και η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη ενός Δωρεάν Δημόσιου Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.


* Ο Τ. Παντέλης είναι νοσηλευτής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου της Ελευσίνας "Θριάσιο" και αντιπρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)

13/6/2010 από την εφημερίδα "Αυγή"