2 Μαρ 2010

Μια απάντηση στον "Πέπω"

Μου έστειλε ο συντοπίτης Μιχάλης Λεμπιδάκης "Πέπω" κάποιο σχόλιο και μου ζήτησε να τοποθετηθώ για τη συγκρότηση νέας τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή μας και την εκλογή συντονιστικής επιτροπής και Γραμματέα. Επειδή σέβομαι το γεγονός ότι ο "Πέπω" παρά την ηλικία του είναι δραστήριος πολίτης του τόπου και εκφράζει δημόσια τη γνώμη του για τα πιο σημαντικά θέματα, νομίζω ότι του οφείλω μια απάντηση, με κάποιο σχετικά σύντομο σχόλιο:"Πέπω, θα μπορούσα να πω ότι το θέμα δεν με αφορά. Έχω φύγει από το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια και για πολλούς λόγους. Αυτό που είδα στο πέρασμα μου από τον πολιτικό αυτό χώρο είναι ότι τότε εσωκομματική δημοκρατία δεν υπήρχε. Οι οργανώσεις ήταν κλειστές και ελεγχόμενες από συγκεκριμένους παράγοντες ή βουλευτές. Υποτίθεται ότι με την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου αυτά άλλαξαν και το ΠΑΣΟΚ ανοίχτηκε στην κοινωνία, αφού όποιος ήθελε γινόταν μέλος και ψήφιζε. Όπως όμως παρακολουθώ, στην πράξη αυτό δεν γίνεται, τουλάχιστον στην περιοχή μας, αφού δεν δόθηκε η δυνατότητα της συμμετοχής και της ψήφου σε όσους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ από την περιοχή το επιθυμούσαν, όπως και εσύ αναφέρεις.
Άλλωστε τα όσα διαβάζουμε για τον αριθμό όσων κλήθηκαν και συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία δείχνουν ότι στην τοπική αυτή δεν εκφράζεται ούτε καν το 10% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή.
Συνεπώς μπορεί η τοπική ΠΑΣΟΚ Βραχασίου να αναγνωρίζεται ενδεχομένως από τα κομματικά όργανα, δεν αναγνωρίζεται όμως (μέχρι στιγμής) από την ίδια την τοπική κοινωνία.

Αυτό που νομίζω επίσης σημαντικό είναι ότι η συντονιστική επιτροπή τους αποφεύγει να τοποθετηθεί στο σημαντικό ζήτημα για το ποιο θα είναι το αυτοδιοικητικό μέλλον της περιοχής με το σχέδιο "Καλλικράτης". Τα χωριά μας έχουν ταλαιπωρηθεί βάναυσα από το σχέδιο "Καποδίστριας" και την αναγκαστική συνένωση με το Δήμο Νεάπολης, όπως και από τα όσα ακολούθησαν με τις ανεκπλήρωτες συνεχείς υποσχέσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ για λύση, οι οποίες συνοδεύονταν από δικαστικές διώξεις και αστυνομικές επεμβάσεις, με τα γνωστά αποτελέσματα. Τώρα το ΠΑΣΟΚ έρχεται να επιβάλει μια νέα συνένωση, η οποία απ΄ ότι φαίνεται θα είναι εντελώς "κούφια" από θεσμική και οικονομική υποστήριξη προς τους νέους δήμους.

Γι΄ αυτό λοιπόν το τόσο σημαντικό θέμα σε όλη την Ελλάδα τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, οι θεσμικοί φορείς, οι κομματικες οργανώσεις κάθε περιοχής παίρνουν θέση και αποδέχονται ή όχι την κυβερνητική πρόταση καταθέτοντας προτάσεςι για το τί πρέπει να γίνει σε κάθε τόπο. Ακόμα και στη Νεάπολη η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε και ζήτησε να συνεχίσει να υφίσταται Δήμος Νεάπολης και μετά τον "Καλλικράτη".
Όπως άκουσα η συντονιστική της τοπικής του ΠΑΣΟΚ στην Κοινότητα Βραχασίου περιμένει το χωροταξικό του "Καλλικράτη" για να τοποθετηθεί μετά. Όμως τότε Θα είναι αργά, αφού πλέον αλλαγές δεν θα μπορούν να γίνουν, ούτε μπορεί να επιρρεαστεί η όποια κυβερνητική απόφαση.

Νομίζω ότι αν πραγματικά υπήρχε η διάθεση να βοηθηθεί η περιοχή, όσοι συμμετέχουν σε αυτή την κομματική οργάνωση θα τοποθετούνταν και θα έπαιρναν σαφή θέση για τον "Καλλικράτη" άμεσα και όχι κατόπιν εορτής. Άλλωστε η δημόσια διαβούλευση που εξήγγειλε ο κ. Ραγκούσης γίνεται τώρα και όχι μετά την εξαγγελία του χωροταξικού.
Στην πράξη, η σημερινή τοπική του ΠΑΣΟΚ στο Βραχάσι αρνείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου ""Καλλικράτης" και νομίζω ότι αυτό δείχνει πολλά, τόσο σε επίπεδο κινήτρων, όσο και σε επίπεδο σοβαρότητας."