27 Ιουν 2009

Ο "Χανιώτης" των Σκοτσέζων

Την Τετάρτη που μας πέρασε ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μου, της Μιλάτου, διοργάνωσε μια πολύ καλή εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα. Η εκδήλωση φέτος ήταν πολύ καλά οργανωμένη και είχε πολύ κόσμο, περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό που μου έκανε προσωπικά εντύπωση ήταν κάτι άλλο. Μόλις τέλειωσε το χορό του το χορευτικό συγκρότημα με τα παιδιά, ο λυράρης ξεκίνησε να παίζει για να χορέψει ο κόσμος που ήταν στο γλέντι. Τον πρώτο λοιπόν χωρό, που ήταν ένας "Χανιώτικος", τον χόρεψε μια παρέα από δύο ζευγάρια Σκοτσέζους και Σκοτσέζες που ζουν μόνιμα πλέον στο χωριό μας. Έχω γράψει και σε άλλη ανάρτηση ότι στο χωριό μου μένουν μόνιμα πάρα πολλοί (περισσότεροι από 60) υπήκοοι χωρών της δυτικής Ευρώπης (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κλπ). Στην εκδήλωση ήταν παρόντες αρκετοί από αυτούς, καθώς και αντίστοιχοι αλλοδαποί κάτοικοι των διπλανών χωριών. Ήταν όμως ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι χορευτικά τη βραδιά την άνοιξε με κρητικό χορό (και μάλιστα όχι ιδιαίτερα εύκολο) μια παρέα Σκοτσέζων. Δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να αποκτήσουν τμήμα από την πολιτιστική μας ταυτότητα και να συμμετάσχουν στα κοινωνικά δρώμενα του χωριού.
Τέλος πρέπει να σημειώσω ότι στην εκδήλωση ήταν παρόντες και κάποιοι (λίγοι σχετικά) βαλκάνιοι οικονομικοί μετανάστες που μένουν και αυτοί στο χωριό μας. Ελπίζω λοιπόν μια επόμενη χρονιά η βραδιά να ανοίξει χορευτικά με το χορό μια παρέας Αλβανών ή Βουλγάρων.