9 Μαΐ 2009

Το περπάτημα σώζει ζωές

Πολύ συχνά δημοσιεύονται έρευνες που δείχνουν ότι η άσκηση είναι απούσα από τη ζωή μας παρόλο που το να μην ασκείται κανείς θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για πολλά νοσήματα με κυριότερα εκείνα του κυκλοφορικού συστήματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας Hellas Health I, το 2006 το 34,5% των ανδρών και το 44,7% των γυναικών στον ελληνικό πληθυσμό δήλωναν αδρανείς. Οι έντονοι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής σίγουρα αποτελούν ένα εμπόδιο καθώς περιορίζουν τους περισσότερους από εμάς να βρούμε ελεύθερο χρόνο για να δούμε τους φίλους μας, να ασχοληθούμε με πράγματα που μας ευχαριστούν, να ξεκουραστούμε. Πόσο μάλλον να ασκηθούμε. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ολόκληρη η ζωή τους στην καθημερινότητά της, εκτός βέβαια των ωρών που κοιμούνται, μπορεί να χαρακτηριστεί από το περίφημο: «σπίτι-δουλειά και δουλειά σπίτι». Κι όμως, ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να ασκηθούμε. Ειδικά τώρα που έχει μπει η Άνοιξη και ο καιρός πλέον μάς επιτρέπει -πολύ περισσότερο από ό,τι το Χειμώνα- να βγούμε έξω από το σπίτι και περπατήσουμε είτε για βόλτα, είτε για ψώνια είτε για να πάμε στη δουλειά μας.

Απλή, εύκολη, χρήσιμη άσκηση
Το περπάτημα, όπως αναφέρει ο ορθοπεδικός χειρουργός, ειδικός αθλητίατρος και Πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων Ξενοφών Ρούσσης, αποτελεί μία πρώτης τάξεως άσκηση για το σώμα, -όπως και όλες οι αεροβικές ασκήσεις- που μπορεί να γίνει εύκολα από τον καθένα και θεωρείται απαραίτητη τόσο για όσους κάνουν δουλειά γραφείου και έχουν γενικότερα μία καθιστική ζωή, όσο και για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών δραστηριοτήτων για να ασκήσουν το σώμα τους, όπως συμβαίνει με τους νέους σε ηλικία ανθρώπους. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι το περπάτημα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα καθώς έχει βρεθεί ότι ανακόπτει τη διαδικασία της παρακμής μέχρι και σε ποσοστό 50%. Χωρίς άσκηση οι μύες φθίνουν, όπως και η αεροβική ικανότητα του ατόμου με αποτέλεσμα μειωμένη αντοχή, δύναμη και ευκαμψία.

Για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη
Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του περπατήματος ο κ. Ρούσσης τονίζει ότι «για να έχει σημαντικά και ουσιαστικά οφέλη θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 λεπτά την ημέρα και να γίνεται σε καθημερινή βάση ή εάν όχι σε καθημερινή, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Από κει και πέρα εξαρτάται και από τη φυσική κατάσταση που βρίσκεται ο κάθε άνθρωπος το κατά πόσο μπορεί να επεκτείνει το χρόνο περπατήματος». Πολύ σημαντικός επίσης είναι και ο ρυθμός του βηματισμού. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχουν δύο τύποι περπατήματος, ανάλογα με την έντασή τους. Υπάρχει το απλό περπάτημα που γίνεται χωρίς καμία ένταση και με το οποίο μπορούμε να καλύψουμε σε μία ώρα απόσταση 2-4 χιλιόμετρα. Υπάρχει επίσης και το δυναμικό ή αθλητικό περπάτημα με το οποίο μπορούμε να καλύψουμε σε μία ώρα απόσταση γύρω στα 4-6 χιλιόμετρα.

Πως καθορίζεται η ένταση και η διάρκεια;
Πάντως γενικά η ένταση και η διάρκεια του περπατήματος θα πρέπει να είναι ανάλογη με τη φυσική κατάσταση του ατόμου και με τις συνθήκες που υπάρχουν (π.χ. ζέστη, υγρασία, ντύσιμο, γεμάτο στομάχι κτλ).

«Φάρμακο» για το καρδιαγγειακό σύστημα
«Το περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Εκείνο βέβαια που φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο είναι το καρδιαγγειακό σύστημα», σημειώνει ο κ. Ρούσσης. «Γι’ αυτόν άλλωστε το λόγο όλοι οι καρδιολόγοι και οι καρδιοχειρουργοί, μετά από επεμβάσεις στην καρδιά ή στα αγγεία δίνουν ως πρώτη και ουσιαστική άσκηση στους ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί το περπάτημα». Όπως εξηγεί «η ευεργετική επίδραση του περπατήματος στο καρδιαγγειακό σύστημα οφείλεται κυρίως στην αγγειοδιαστολή που προκαλεί και που έχει ως συνεπακόλουθο την καλύτερη αιμάτωση όλων των ιστών και των συστημάτων του οργανισμού».

Το περπάτημα σώζει ζωές
Μάλιστα, η ήπια άσκηση όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά φαίνεται να έχει και προστατευτική δράση ακόμη και για εκείνους που τελικά θα υποστούν ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 2172 ασθενείς στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. και σε πέντε ακόμη ελληνικά νοσοκομεία και παρουσιάστηκε – μαζί με πολλά ακόμη πολύ ενδιαφέροντα θέματα- στο Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής CARDIO ATHENA 2008 το οποίο διοργανώθηκε από την Α’ Καρδιολογική Κλινική και το ομώνυμο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ιπποκράτειο ΓΝΑ» και πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η έρευνα έδειξε, σύμφωνα με τον Αν. Καθηγητή Καρδιολογίας του Παν/μίου Αθηνών Χρήστο Πίτσαβο, ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν ήπια (½ ώρα περπάτημα, δύο φορές την εβδομάδα) και υπέστησαν έμφραγμα, σε σχέση με εκείνους που δεν ασκούνταν, ήταν σε σαφώς πιο πλεονεκτική θέση. Έτσι, αφενός το έμφραγμα που υπέστησαν ήταν λιγότερο βαρύ, αφετέρου είχαν 45% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο και κατά 20% μέσα στον πρώτο μήνα μετά την έξοδό τους από αυτό.

Μέσο δίαιτας
Πέρα από φάρμακο για το καρδιαγγειακό σύστημα, το περπάτημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο για την απώλεια βάρους -με συνεπακόλουθο και τη σε βάθος χρόνου μείωση της αρτηριακής πίεσης-, όπως αναφέρει ο αθλητίατρος Ξενοφών Ρούσσης. Πράγματι, ένα σημαντικό κέρδος από το περπάτημα είναι και το κάψιμο θερμίδων –υπολογίζεται ότι με 30 λεπτά ζωηρό, αθλητικό περπάτημα ένας άνδρας βάρους 75 κιλών καίει γύρω στις 180 θερμίδες και μία γυναίκα βάρους 60 κιλών γύρω στις 150 -, στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί απ’ όσα άτομα επιθυμούν να χάσουν βάρος. Και βέβαια, όσο πιο γρήγορος είναι ο ρυθμός του βαδίσματος τόσο πιο μεγάλη είναι και η κατανάλωση των θερμίδων. Γενικότερα σε ό,τι αφορά το καρδιαγγειακό φαίνεται ότι το συστηματικό περπάτημα αυξάνει τα επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερόλης ενώ μειώνει την κακή (LDL) χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση (μετά από ένα μήνα), όπως επίσης και την καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας.

Για όλους αυτούς τους λόγος λοιπόν βγείτε από το σπίτι σας και κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και την υγεία σας. Περπατήστε!

To ενδιαφέρον αυτό άρθρο το έχει γράψει ο δημοσιογράφος Χαράλαμπος Πετρόχειλος στη σελίδα mednutrition.gr