27 Ιαν 2009

εξώδικο της ΠΟΕΔΗΝ


Εξελίξεις στο θέμα των συνθηκών εργασίας μας στα δημόσια νοσοκομεία έχουμε τις τελευταίες ημέρες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κατέθεσε εξώδικο έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας (Δ.Υ.ΠΕ.) στο οποίο διαμαρτύρεται για την μη εφαρμογή της ελληνικής και κοινοτικής ομοσπονδίας στο θέμα του ωραρίου των εργαζομένων στα νοσοκομεία και ζητά την μέσα σε τρίμηνο συμμόρφωση των διοικήσεων, άλλως θα προχωρήσει σε δικαστικές προσφυγές. Αυτό που ουσιαστικά ζητάμε είναι να μην κάνουμε βάρδειες απόγευμα-πρωί ή πρωί - νύχτα (τουλάχιστον δωδεκάωρη ανάπαυση ανάμεσα στις βάρδιες) και να μην κάνουμε περισσότερα από ένα νυχτερινά την εβδομάδα.

Ήδη η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου απασχόλισης στην οποία κοινοποιήθηκε το εξώδικο, με εσωτερικό της έγγραφο αναφέρει ότι στα νοσοκομεία δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των σχετικών νόμων και προεδρικών διαταγμάτων και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Νομίζω ότι η ομοσπονδία μας έκανε μια πολύ ουσιαστική κίνηση, χρειάζεται όμως ανάλογη συνέχεια με δυνατή υποστήριξη από την πλευρά μας των εργαζομένων, ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας .