27 Νοε 2008

ανθρακωρύχοι με λευκή στολή

Ένα από τους πιο εύστοχους χαρακτηρισμούς για τον επαγγελματικό μας χώρο άκουσα χθες από τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στους απεργούς εργαζόμενους του νοσοκομείου "Αγία Σοφία" μίλησε για "ανθρακωρύγχους με λευκή στολή" καυτηριάζοντας τις απίστευτες συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδού ένα απόσπασμα από τη δήλωση:

"Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αγώνα σας, στην κραυγή αγωνίας που βγαίνει από κάθε δημόσιο νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή που βλέπουμε γύρω μας να δαπανούνται χρήματα για να προστατευθούν οι τραπεζίτες, τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη. Κι αυτό δεν είναι μια αδυναμία ή μία παράπλευρη απώλεια. Είναι μια στοχευμένη πολιτική. Δείτε τις δαπάνες στον ιδιωτικό χώρο της υγείας. Δεν υπάρχει σήμερα ασφαλέστερη και αποδοτικότερη επένδυση για το επιχειρηματικό κεφάλαιο από την επένδυση σε ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες. Ακόμα και οι ανίερες ανταλλαγές οικοπέδων της Μ. Βατοπεδίου είχαν ως στόχο ένα ολυμπιακό ακίνητο να μετατραπεί σε ιδιωτική νοσηλευτική μονάδα στην Αθήνα.
Δείτε το γεγονός ότι έχουμε φτάσει κοντά στο 60% των δαπανών στο χώρο της υγείας να είναι δαπάνες ιδιωτικές. Και δείτε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Και δείτε τα χάλια των δημόσιων νοσοκομείων και τα εξαντλητικά ωράρια. Πάνω από 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές, και αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για πάνω από 20 παιδιά. Κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι τραγική. Και πόσο άλλο θα δίνει ο γιατρός και ο νοσηλευτής, κυρίως οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι νοσηλευτές, πόσο άλλο θα δίνουν από τον χρόνο τους, από τον κόπο τους, προκειμένου να στηθεί ένα ερείπιο;
Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Κ. Πρωθυπουργέ, κ. υπουργέ της Εθν. Οικονομίας, κ. υπουργέ της Υγείας είναι ντροπή. Είναι ντροπή να ψηφίζετε ν/σ για 28 δις στις τράπεζες και στα δημόσια νοσοκομεία να μην υπάρχει ούτε βαμβάκι, ούτε γάζες, προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να έρθουν εδώ και να έχουν υπηρεσίες δημόσιες υγείας, πράγμα το οποίο είναι δημόσιο αγαθό.
Εμείς καλούμε τούτη την ώρα την κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία. Να σκύψει στα προβλήματα με διάθεση λύσης και να δώσει δαπάνες από τον Προϋπολογισμό, δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να σταθεί στα πόδια του το ΕΣΥ. Και παράλληλα να ακούσει αυτή την κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο.
Είναι δίκαια τα αιτήματά σας. Δεν μπορεί εδώ να εργάζεστε ως ανθρακωρύχοι με λευκή στολή. Σε εξαντλητικά ωράρια, Σαββατοκύριακα. Το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Και δεν μπορεί να μιλάει ο Πρωθυπουργός για κοσμογονία στο χώρο της υγείας, την ίδια στιγμή που έρχονται εδώ μανάδες με τα παιδιά τους και αγωνιούν ότι δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Και τα βάζουν με εσάς που κάνετε απεργία, στην πραγματικότητα όμως πρέπει να τα βάλουν με αυτούς που είναι πίσω από τα κοστούμια και τις θωρακισμένες Μερσεντές και αποφασίζουν να δίνουν χρήματα στους τραπεζίτες και όχι στο δημόσιο σύστημα υγείας."

Κάποιοι μπορεί να θεωρούν λαϊκισμό την αναφορά στα χρήματα που δίνονται στις τράπεζες. Όμως η πραγματικότητα στη δημσια υγεία είναι σκληρή. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να νοιάζεται για την επιβίωση του πιστωτικού συστήματος σπαταλώντας τόσα χρήματα και να μην νοιάζεται για την επιβίωση των πολιτών. Για όσους εργαζόμαστε στο χώρο, πάνω από τα χρήματα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Για όσους κυβερνούν;