17 Οκτ 2008

στον υγροβιότοπο Αλμυρού, μέρος δεύτερο

Ο Αλμυρός στον Άγιο Νικόλαο είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Κρήτης. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο παραθαλάσσιο σύστημα αβαθών νερών που ρέει από υφάλμυρες ελοκρηνείς πηγές και που απαρτίζεται από αλμυρόβαλτους, καλαμιώνες και αμοθίνες. Είναι έκτασης περίπου 80.000 τ.μ. και έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή φυσικού κάλους. Παρά το γεγονός ότι η οικολογική του συνέχεια διακόπτεται από το τμήμα του βόρειου οδικού άξονα που διατρέχει την περιοχή, ο Αλμυρός είναι πνιγμένος στις καλαμιές, στις νερόφυλες φυτοκοινωνίες και σε άλλα υδρόβια είδη φυτών.

Η πανίδα του Αλμυρού περιλαμβάνει κέφαλους και χέλια, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία πουλιών όπως τσαλαπετεινούς, αγριόπαπιες και ερωδιούς. Υπάρχουν ακόμα μαυρόπαπιες και χαλκόκοτες. Παρουσία σημειώνουν επίσης και οι χελώνες. Η χλωρίδα εκτός από τις καλαμιές και τα βούρλα συμπληρώνεται από ευκαλύπτους, φοίνικες και αλόφυτα ενώ στους γύρω λόφους κυριαρχεί η αγριελιά, η χαρουπιά και ο σκίνος.




οι πληροφορίες προέρχονται από την ιστοσελίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεάπολης, ενώ οι φωτογραφίες από πρόσφατο περίπατο μου στην περιοχή.