8 Οκτ 2008

περπάτημα στον Άγιο Νικόλαο

Τα τελευταία χρόνια έχω γίνει φανατικός υποστηρικτής του περπατήματος, μέσα και έξω από την πόλη. Άλλωστε το περπάτημα και η σωματική άσκηση έχουν δράσει ιδιαίτερα ευεργετικά και στη δική μου υγεία. Δυστυχώς όμως, ειδικά στις πόλεις, οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφεύγουν το περπάτημα και μετακινούνται παντού με μηχανοκίνητα οχήματα, κυρίως αυτοκίνητα και μηχανάκια ακόμα και για τις πιο μικρές αποστάσεις. Αυτό βέβαια βλάπτει πολύ το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον.

Στον Άγιο Νικόλαο, μια πόλη με 12.000 περίπου κατοίκους, όσο και αν φαίνεται παράξενο το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι οξύτατο, όχι μόνο λόγω της τουριστικής κίνησης αλλά κυρίως λόγω της νοοτροπίας "και για τσιγάρα πάω με το αυτοκίνητο". Ενώ, ακόμα και αν αφήσει κανείς το αυτοκίνητο στην άκρη της πόλης η μεγαλύτερη δυνατή απόσταση που μπορεί να διανύσει δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά περπάτημα, παρόλαυτα οι περισσότεροι παίρνουν το αυτοκίνητο στο κέντρο και παρκάρουν όπως και όπου βρουν χωρίς να σέβονται ούτε τα άλλα οχήματα ούτε τους πεζούς. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και απογοητευτική, αν και γνωρίζω ότι τα ίδια γίνονται στις περισσότερες πόλεις και χωριά (!) της χώρας μας.

Τέλοσπάντων, εγώ εξακολουθώ να απολαμβάνω τους περιπάτους σ΄ αυτή την -κατά τα άλλα- πολύ όμορφη πόλη και μοιράζομαι μαζί σας κάποιες φωτογραφίες που τράβηξα σήμερα το πρωί περπατώντας προς το γυμναστήριο:


Η παραλία "Αμμούδι" όπως φαίνεται από την οδό Λασιθίου. Στο βάθος ο όρμος και το ξενοδοχείο "St. Nikolas Bay".


Το "Αμμούδι" όπως φαίνεται από τον πεζόδρομο του παραλιακού


"βάρκα στο γυαλό" και στην άκρη το νησάκι των Άγιων Πάντων


Πλοίο ξεφορτώνει στο λιμάνι, ενώ σε πρώτο πλάνο φαίνεται η κατασκευασμένη πλαζ των ξενοδοχείων "Coral" και "Ερμής".