14 Φεβ 2008

Για τη δημόσια υγεία στο νομό Λασιθίου

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε την εβδομάδα αυτή στην ημερήσια τοπική εφημερίδα του νομού Λασιθίου "Ανατολή" και στην ιστοσελίδα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αγίου Νικολάου 104.4:

Σε πρόσφατη συνέντευξη του (εφ. Ημερησία 02/02/2008) ο καθηγητής καρδιολογίας και πρώην υπουργός υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, ερωτώμενος για το πως προέκυψε η σημερινή κατάσταση στο ΕΣΥ αναφέρει:

«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία όμως έχουν αναπτυχθεί άναρχα, χωρίς στόχο και συντονισμό. Αρκετά δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε από τη Λάρισα έως την Αθήνα έξι μεγάλα νοσοκομεία, χωρίς τη δυνατότητα να έχουμε ένα πλήρες μεγάλο ευρωπαϊκό νοσοκομείο. Ο πολίτης διεκδικεί νοσοκομείο και στο τελευταίο απομακρυσμένο χωριό. Αυτό όμως δεν είναι νοσοκομείο, θα μπορούσε να είναι ένα αναβαθμισμένο κέντρο υγείας και να υπάρχει ένα μεγάλο νοσοκομείο κορμός στην ευρύτερη περιοχή.»

Θα μπορούσε αβίαστα κάποιος να υποθέσει ότι ο κ. Κρεμαστινός έχει στο μυαλό του και το νομό Λασιθίου με τα 4 νοσοκομεία, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Κρήτη λειτουργούν άλλα 4. Δυστυχώς η κατανομή των υπηρεσιών υγείας στο νομό μας αποτελεί ένα αρνητικό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα αποτελεί μια τροχοπέδη για την παροχή ασφαλούς και ποιοτικής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας στους κατοίκους του νομού.

Γιατί σίγουρα, αν στο Λασίθι λειτουργούσε ένα νοσοκομείο με το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν τα σημερινά τέσσερα, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους μας. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα κανένας πολιτικός φορέας δεν μπόρεσε να προτείνει ή να επιχειρήσει το αυτονόητο. Η λογική του εφήμερου πολιτικού κόστους υπερισχύει του τεχνοκρατικού ορθολογισμού. Κι’ ενώ κάποιοι όταν ήταν να ράψουν πολιτικά κοστούμια στα μέτρα τους με τον «Καποδίστρια» επικαλούνταν τις μεγάλες και ισχυρές διοικητικές μονάδες της Ε.Ε. , στην περίπτωση της δημόσιας υγείας σφυρίζουν αδιάφορα συντηρώντας μια κατάσταση που εξυπηρετεί τους πάντες, εκτός από την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των κατοίκων του νομού.

Γιώργος Μανουσάκης, Μίλατος