26 Οκτ 2007

από πού ητανε ο Δίας;


Ο Δίας ήταν Ανωγειανός ή Λασιθιώτης;

Αυτή είναι μια διαμάχη που κρατάει χρόνια στην Κρήτη, αφού Ανωγειανοί και Λασιθιώτες ερίζουν για τον τόπο γέννησης και καταγωγής του Κρονίδη. Η διαμάχη αυτή πήρε και μουσική διάσταση, αφού ο αδελφός του Νίκου Ξυλούρη, ο μεγάλος Ψαραντώνης, κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας μας τραγούδι με τίτλο "ο Δίας", όπου αναφέρει: "ο Δίας ήτωνε βοσκός στ΄ ανωγειανό απώϊ, ήτωνε και το σπίτι στου μέσα στο περαχώρι" (το περαχώρι είναι μια από τις γειτονιές των Ανωγείων).

Στη διαμάχη ενπλάκησαν (άθελα τους βέβαια) και η σύζυγος του σημερινού Πρωθυπουργού κα. Νατάσα Παζαϊτη(λόγω της φιλίας της με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων), καθώς και ο πρώην υπουργός άμυνας Άκης Τσοζατζόπουλος (λόγω της συντεκνιάς του με τον πρώην βουλευτή Γ. Σμπώκο).

Ιδού το video clip του τραγουδιού του Ψαραντώνη:


Και ιδού η (όντως τεκμηριωμένη) απάντηση από τον πρόεδρο του συλλόγου Λασιθιωτών "ο Δικταίος" κ. Α. Κρασανάκη.

Επίσης ο Λασιθιώτης κ. Συμιανάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα του Ηρακλείου Πατρίς επιχειρηματολογεί αναλυτικά περί του τόπου γέννησης του Δία και καλεί τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης να αποσύρει φυλλάδιο που διανέμεται στους τουρίστες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όπου αναφέρεται ότι ο Δίας γεννήθηκε στον Ψηλορείτη.