6 Οκτ 2007

Είναι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα καλύτερες απ΄ ότι στις ΗΠΑ και στην Βρετανία;

Σε έρευνα του περιοδικού Reader's Digest η Ελλάδα καταλαμβάνει την 20η θέση στον κατάλογο των χωρών με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 23η θέση, η Βρετανία την 25η και η Κίνα την 84. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 141 χώρες.Οι τελευταίες χώρες προέρχονται όλες από την Αφρική. Ως η χώρα με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ανακηρύχθηκε η Φινλανδία. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Αυστρίa

Καλύτερη πόλη μεταξύ 72 μητροπόλεων αναδείχθηκε η Στοκχόλμη και ακολουθούν το Όσλο, το Μόναχο και το Παρίσι. Μέσα στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν ακόμη τέσσερις γερμανικές πόλεις. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στη 15η θέση και το Λονδίνο στην 27η ενώ η Αθήνα κατατάσσεται μόλις 63η.

Οι πιο βρόμικες πόλεις βρίσκονται στην Ασία. Το Πεκίνο, μάλιστα, που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατατάσσεται τελευταίο λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

Η μελέτη διενεργήθηκε από τον περιβαντολόγο-οικονομολόγο Μάθιου Καν, ο οποίος εξέτασε τομείς όπως η ποιότητα του πόσιμου νερού, οι εκπομπές καυσαερίων, η εκπαίδευση και το εισόδημα.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει αβίαστα και που θέτει σε αμφισβήτηση την σοβαρότητα της έρευνας (όπως και όλων των σχτικών κατατάξεων) είναι ένα:
Είναι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα καλύτερες απ΄ ότι στις ΗΠΑ και στην Βρετανία;