3 Οκτ 2007

Εμείς δεν θα γίνουμε Μυλοπόταμος

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ

"Η λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Βραχασίου που συνήλθε σήμερα 2/10/2007 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βραχασίου, εκφράζει την αγανάκτησή της για τον ξυλοδαρμό συγχωριανών μας ιδιοκτητών εκτάσεων στον οικισμό Καρτσινιανού από συγκεκριμένους κτηνοτρόφους.

Καταγγέλλει τις απειλές, την επίδειξη όπλων, το κλίμα φόβου που προσπαθούν να επιβάλουν στους ντόπιους κατοίκους με τελικούς άνομους πολλαπλούς στόχους. Καταγγέλλομε τους ξυλοδαρμούς και τη βία που έχει με παρόμοιο τρόπο ασκηθεί μέχρι σήμερα από τους ίδιους κύκλους.

Το τρίπτυχο «Όπλα, Χασίς, Καταπατήσεις» δε θα ριζώσει.
Δηλώνουμε ότι: Φτάνει πια, θα υποβληθούμε σε κάθε θυσία ώστε να μην επικρατήσουν στο Βραχάσι των δημοκρατικών αγώνων όροι Μυλοποτάμου. Είμαστε αποφασισμένοι και υπεύθυνοι απέναντι στην ιστορία του τόπου μας, στα παιδιά μας να κληροδοτήσουμε την κοινωνία και τις ιδιοκτησίες των παππούδων τους καθαρές.

Καλούμε την εισαγγελική αρχή, την αστυνομία, το υπουργείο Εσωτερικών να διασφαλίσουν την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στον οικισμό Καρτσινιανού. Να διασφαλίσουν στην περιοχή τους αυτονόητους όρους λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους."

Για να εξηγήσω κάποια πράγματα. Στην περιοχή μας, στην βορειοανατολική ακτή της Κρήτης, εδώ και πολλά χρόνια εχουν εγκατασταθεί βοσκοί από τον ορεινό Μυλοπόταμο (Ζωνιανά, Ανώγεια κ.λ.π.), οι οποίοι αρχικά έφερναν τα ζώα τους μόνο τον χειμώνα στα "χειμαδιά" νοικιάζοντας εκτασεις από τους ντόπιους (με αντίτιμο συνήθως μερικά κεφάλια τυρί). Τα τελευταία δέκα χρόνια οι βοσκοί αυτοί έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή χειμώνα - καλοκαίρι και είτε έχουν αγοράσει κάποιες -μικρές-εκτάσεις είτε έχουν καταπατήσει μεγάλες εκτάσεις τις οποία νοίκιαζαν, καταπατήσεις που έγιναν με το επιχείρημα της "πολυχρονιας κατοχής". Μαζί τους έχουν φέρει και λογικές που τα τελευταία χρόνια ανθούν στον ορεινό Μυλοπόταμο (ανεξέλεγκτη οπλοφορία, παραβατικότητα, καλλιέργεια χασίς, ξυλοδαρμοί με μαγγούρες). Ενοείται ότι κάποιοι πολίτες της περιοχής μας που τόλμησαν να καταγγείλουν αγροζημίες ή καταπατήσεις, το πλήρωσαν με άγριους και ανελέητους ξυλοδαρμούς. Πήγαν στην αστυνομία, έκαναν μυνήσεις, αλλά δυστυχώς κανείς δεν τιμωρήθηκε σε τέτοιο βαθμό που να αποτραπούν οριστικά οι πρακτικές αυτές.

Εχθές ομάδα κατοίκων του Βραχασίου επιχείρησε να τοπογραφήσει τις ιδιοκτησίες που είχαν στην περιοχή "Καρτσινιανός", συνοδευόμενοι από τοπογράφο. Ο τοπογράφος και τρεις από τους κατοίκους έφαγαν άγριο ξύλο από 5 αδίστακτους μαυροπουκαμισάδες μαγγουροφόρους που τους χτύπησαν με τις μαγγούρες στο κεφάλι, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν πολύ έντονη. Έγιναν δηλώσεις καταδίκης του περιστατικού και της επικρατούσας κατάστασης από τον πρόεδρο της Κοινότητας Βραχασίου και συγκλήθηκε άμεσα συνέλευση, το ψηφισμα της οποίας βρίσκεται παραπάνω.

Κατά τη γνώμη μου, μόνη λύση είναι η δημοσιοποίηση της κατάστασης και η απαίτηση από την πολιτεία να κινητοποιηθει ώστε να μην υπάρχουν "άβατα", περιοχές δηλαδή όπου είναι επικίνδυνη η πρόσβαση των πολιτών, ακόμα και της ίδιας της αστυνομίας. Δεν είναι δυνατόν η αστυνομία να ασχολείται με κλήσεις στάθμευσης και να μην παρεμβαίνει δυναμικά και συνεχώς σε ένα τέτοιο θέμα, αδυνατώντας να διασφαλίσει στους πολίτες τα αυτονόητα. Σημειωτέον ότι ανάμεσα στους "εισαγόμενους" από το Μυλοπόταμο κτηνοτρόφους της περιοχής μας περιλαμβάνονται και δύο σύντεκνοι της υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.